Thursday, June 18, 2009

Via Ferrata: Führenwand

Idag testade jag och Niklas Via Ferrata, och som de kaxiga nybörjare vi är, gick vi rakt på den svåraste varianten. Det var lite svårare än vi trodde, speciellt för Niklas som lider av höjdrädsla så fort han klickar sig skidorna.

Klättringen upp till Führenalp var däremot magisk. Ibland hänger du ovan 300 meter vertikal bergvägg, men schweizarna vet vad de håller på med och men kände sig säker hela. Vi hade 23 grader och sol, och jag tror att det är bäst att göra den i liknande väder. Det kan bli riktigt halkigt annars.

Vi lyckades även med ett nybörjarmisstag till, nämligen att missa sista liften ned. Så vi fick ta en springtur genom kossor och skog ner till dalen istället. Och sedan tillbaka till Ski Lodge där Pastorn och Joline hade grillat mat till oss.

Klättringen är lätt, men det är ändå 760 fallhöjdsmeter som ska bestigas och det är riktigt, riktigt brant. Särdeles intressant är en 30 meter lång repstege på slutet när det är som brantast. Sele, slingor och hjälm hyrde vi på Bike'n'roll här i byn för 20 Franc. 2 timmar tar turen upp, och 5 minuter tar liften ned. Bort till Führenalp kommer du lättast genom att promenera.

Lite bilder:


Mannen med höjdskräck hittar du till vänster i bilden.












På den här bilden vet han inget om repstegen.






























"Saaaktaaa, saaaaaakta"

För exakt information kolla in Engelberg.ch's Via Ferrata Guide.

No comments:

Post a Comment